Anneler Günü’ne Özel: Oyun Dünyasının En İyi 10 Anne Karakteri
Anneler Günü geldi çattı. Bu özel günde annelerimize ne kadar değer verdiğimizi göstermek için onlara güzel hediyeler alabilir, onları mutlu edebiliriz. Ama annelerimizden başka bir de oyun dünyasında tanıdığımız anneler var.
Onlar da bizim için önemli, çünkü oyunlarda bize eşlik ediyor, bize yardım ediyor, bize ilham veriyor ve yol gösteriyorlar. Oyun severler olarak bu 10 anne karakteri, Anneler Günü’nde anmazsak olmaz diye düşündük…
‘Tanrıların Annesi’: Freya (God of War)
Freya, oyun boyunca hem güçlü hem de merhametli bir anne karakteri sergiliyor. Oğlu Baldur’u çok seven Freya, onu ölümsüz kılmak için büyük bir bedel ödeyerek bir koruma büyüsü yapıyor. Ancak bu bedel, Baldur’un acı ve sevgi hissetmesini de engelliyor.
Freya, oğlunu korumak için her şeyi yapmaya hazırken, Kratos ise kendi oğlunu hayatta tutmak için Baldur ile savaşıyor ve söğüt özünün Freya’nın büyüsünü bozduğunu fark ediyor. Oğlu Kratos ve Atreus tarafından öldürülmüş olan Freya, God of War: Ragnarök’te karşımıza baş düşmanlarımızdan biri olarak çıkıyor. Ana yüreği işte, bir şey de diyemeyiz ki…
“Android’den anne mi olurmuş?” demeyin: Kara (Detroit: Become Human)
Detroit: Become Human oyununda karşımıza çıkan bir android olan Kara, Alice adında küçük bir kız çocuğunu korumak için programından saparak, hizmet etmek için üretilmiş bir robot olmasına rağmen duygulara sahip oluyor.
Alice’in babası tarafından şiddet gören Kara, onu kaçırarak yeni bir hayat aramaya başlıyor. Kara ve Alice’in hikayesi oyuncuların seçimlerine göre farklı sonlarla bitebiliyor olsa da mutlak çoğunluğun deneyimlediği sonda Kara, Alice’in de bir android olduğunu öğrense de onu bırakmıyor ve ona insanca bir yaşam sunmaya çalışıyor. Hatta bu yolda Alice’in mutluluğu için kendini feda etmeye bile hazır. Android deyip geçmeyin…
Bir Vito Scaletta kolay yetişmiyor: Maria Scaletta (Mafia 2)
Mafia 2 oyununun ana karakteri Vito Scaletta’nın annesi olan Maria Scaletta, İtalya’dan Amerika’ya göç etmiş bir kadın. Kocası öldükten sonra iki çocuğunu tek başına büyütmeye çalışan Maria, Vito’nun mafyaya bulaştığını öğrenince çok üzülüyor. Vito’yu sürekli uyararak doğru yolu bulmasını istiyor. Maria Scaletta, oyuncuların gözünde hem sevimli hem de sert bir anne. Ezel’in annesi Meliha’yı anımsatmıyor değil…
Yer altının annesi: Toriel (Undertale)
Yer altında yaşayan canavarların eski kraliçesi olan Toriel, oğlu Asriel’in insanlar tarafından öldürülmesinden sonra, kocası Asgore’dan ayrılır ve Yer Altının Girişi’nde yaşamaya başlar. Toriel, yer altına düşen insan çocuklarına annelik yapar ve onları korumak için Asgore ile savaşır.
Çocuğunu insanlar öldürmüş olsa bile Toriel, insanların çocuklarına annelik yapan koca yürekli bir karakterdir. Dolayısıyla oyuncuların gözünde yeri çok ayrıdır. Birkaç hikaye unsuru daha var Toriel’i sevmek için, ancak Undertale’i bizden dinlemenizi değil, oynamanızı tavsiye ederiz.
Oyun dünyasının en maceraperest annesi: Elena Fisher (Uncharted serisi)
Aslında Elena, Uncharted 4’ün son sahnelerine kadar bir anne karakteri olarak karşımıza çıkmıyor. Ancak oyunun sonunda kendisinin çok ılımlı, eğlenceli, güzel hikayeler anlatan ve daima doğru yolu gösteren bir anne olduğunu hemencecik anlıyoruz.
Nathan’ın macera tutkusunu paylaşmasına rağmen, onun tehlikeye girmesinden endişe duyan Elena’nın, Nathan için de ne kadar fazla şey feda ettiğini ve anlayış gösterdiğini bildiğimizden, bu listede olması gerektiğini düşündük.
Hem dünyanın barışını sağlayan örgütü kurup hem de bir anne olmak zor: Ana (Overwatch)
Ana, Overwatch adlı küresel barış örgütünün kurucularından biridir. Dünyanın en iyi keskin nişancılarından biri olan Ana, hem dostlarını iyileştiren hem de düşmanlarını zehirleyen biyotik tüfek kullanır. Ana’nın kızı Fareeha Amari de Overwatch’a katılmak ister ancak Ana bunu istemez. Ana’nın, Fareeha Amari’nin Overwatch’a katılma isteğini reddetmesinin sebebi, annelik içgüdüsü ve kızını koruma isteğidir.
Ana, genç kızının tehlikeli savaş ortamında zarar görmesini istemez ve onu savaşın getirdiği risklerden uzak tutmaya çalışır. Fareeha’nın yeteneklerine ve potansiyeline güvenmesine rağmen, Ana, kızının hayatının önceliğini korumak için mücadele eder. Oğlunu kaybettikten sonra Ana için Fareeha, biricik çocuğu ve dünyada sahip olduğu tek ailesi haline gelir. Ana’nın annelik duygusu, koruyucu ve fedakar bir şekilde hareket etmesini sağlar ve onu Fareeha’nın güvenliği için elinden gelen her şeyi yapmaya teşvik eder.
Oyun dünyasının en ikonik karakterlerinden birini doğuran kadim ana: Maria Auditore da Firenze (Assassin’s Creed 2, Brotherhood)
Assassin’s Creed serisinin ikinci ve üçüncü oyunlarında karşımıza çıkan Maria Auditore da Firenze, Ezio Auditore’nin annesi olarak tanınıyor. Asil bir aileden gelen ve eşi Giovanni ile mutlu bir hayat süren Maria’nın hayatı, ancak eşi ve iki oğlu haksız yere idam edilince altüst olur.
Maria, bu travma sonucu konuşma yeteneğini kaybeder ve kendini eve kapatır. Geriye kalan tek ailesi, çocukları Claudia ve Ezio’nun ona verdikleri destek sayesinde yavaş yavaş toparlanır ve tekrar hayata tutunur. Ezio’nun suikastçılık yolunda kendisine yol da gösterir. Hatta Roma’da bir kurtizan evinin de madamı olur. Çok çekti Maria, ancak Ezio ve Claudia ile olan bağı hiç kopmadı.
Anne olmak için kan bağı gerekmeyeceğinin kanıtlarından biri: Bridgette Tenenbaum (BioShock serisi)
BioShock serisinin ilk iki oyununda yer alan Bridgette Tenenbaum, bir genetik bilimci ve anne karakteridir. Tenenbaum, Rapture adlı su altı şehrinde yaşayan ve ADAM adlı genetik maddeyi üreten Little Sisters adlı ikiz kız çocuklarının yaratıcısıdır. Ancak Tenenbaum, zamanla ikizlerin acı çektiğini fark eder ve onları kurtarmaya karar verir.
Oyunun ana karakteri Jack’e yardım ederek ikizleri Big Daddy adlı koruyucularından kurtarır ve onlara yeni bir hayat sunar. Tenenbaum, ikizleri kendi çocukları gibi sever ve onlara anne şefkati gösterir.
Evlatlarının bulaştığı çete savaşlarına kurban giden cefakâr bir ‘ana’: Beverly Johnson (GTA: San Andreas)
Belki de CJ’in annesi Beverly, GTA San Andreas’ın tamamında önemli bir rol oynamıyor ancak oynadığı tek rol de gayet yeterli. Grove Street Families adlı çetenin üyesi olan dört çocuğun (Sweet, CJ, Brian, Kendl) annesi olan Beverly, bir gün çete savaşları yüzünden hayatını kaybeder.
Brian öldüğünde Los Santos’tan Liberty City’ye kaçan ve diğer kardeşleriyle arası bozulan CJ, annesinin ölümü üzerine Los Santos’a geri döner ve doğup büyüdüğü yer olan Grove Street’i, ardından kardeşleriyle olan ilişkisini kurtarır. Dolayısıyla direkt etki etmese de Beverly, dolaylı yoldan oyun tarihinin en iyi oyunlarından birinin hikâyesinin temel taşıdır.
Kafası karışık, arada kalmış bir anne: Mia Winters (Resident Evil 7, 8)
Resident Evil 7’nin ana karakteri olan Ethan Winters’ın eşi olan Mia Winters, oyunun başında kayıp olduğu sanılmaktadır. Ancak daha sonra Ethan’a bir video mesajı göndererek onu Louisiana’daki Baker ailesinin evine çağırmıştır. Ethan oraya gittiğinde Mia’nın aslında biyolojik silah üreten bir kuruluş için çalıştığını ve Eveline adlı genetik olarak değiştirilmiş bir kız çocuğunu taşıdığını öğrenir.
Eveline, Mia’yı kendine bağlamış ve ona annelik yapmasını istemiştir. Mia ise Eveline’i kontrol etmeye çalışmış ancak başarısız olmuştur. Oyunun sonunda Ethan’a Mia’yı kurtarması ya da bırakması arasında bir seçim yapma imkanı verilir. Mia Winters, Eveline’e karşı duyduğu karmaşık duygularla mücadele eden ve Ethan’ı korumaya çalışan bir annedir.
Bir anne için evlat ne yaparsa yapsın yine de evlat demektir. Bahsettiğimiz annelerde de görüyoruz ki evlatları ne yaparsa yapsın, ne yaşarsa yaşasın bu anneler hep onların yanında olmuş ve yardım etmiş. Yani siz de ne yaparsanız yapın, annenizin yanınızda olduğunu unutmayın. Tüm annelerimizin Anneler Günü kutlu olsun. 🙂