İş

ICC Center uluslararası çalışmalarıyla iş dünyasının kurallarını belirliyor

İş dünyasının sesi olan ICC, sürdürülebilir büyüme, istihdam ve refahın temeli olan serbest ticaret ve yatırım, piyasa ekonomisi sistemi ve küresel ekonomik bütünleşmeyi çeşitli çalışmalarıyla desteklemektedir. ICC’nin küresel ağı kapsamındaki şirketler, eğitim ve altyapı takviyesi alırken, organizasyonun çalışmaları sayesinde yaşadıkları sorunlara geçerli ve aktif çözümler bulabiliyorlar.

BM Genel Kurul Gözlemcisi Statüsüne Sahiptir

ICC’ye 13 Aralık 2016’da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından resmi olarak gözlemci statüsü verildi. Böylece BM Genel Kurulu tarihinde ICC, resmi olarak gözlemci statüsü elde etmiş tek özel bölüm kuruluşu oldu. Ulaşılan statü ile ICC, küresel iş dünyasının sesini Genel Konsey’de daha fazla duyurmaya başlayacak. Ayrıca örgüt, muhafazakar ekonomik politikalar çabasıyla sürdürülebilir ekonomik büyüme, istihdam ve ekonomik işbirliği politikalarını doğrudan BM nezdinde destekleyebilecek. Gözlemci Statüsü kapsamında ICC, ticaret, sürdürülebilir kalkınma, küresel mülteci krizi ve dijital ekonomiyi kilit işbirliği alanları olarak belirlemiştir.

Küresel iş ağı ile siyaset şekilleniyor

ICC’nin; İşletmeleri, ticaret odalarını ve meslek birliklerini bir araya getiren Ulusal Komiteleri aracılığıyla ulusal hükümetlere doğrudan erişime sahiptir. Merkezi Paris’te bulunan uluslararası sekreterlik olan ICC ve ICC üyeleri arasındaki temas noktaları olan Ulusal Komiteler, ICC’yi ulusal düzeyde temsil eder. ICC Ulusal Komiteleri, ICC küresel politika görüşlerini hükümetlerine iletir. Buna karşılık, ICC’nin uluslararası sekretaryası, ICC politikasını doğrudan hükümetler arası kuruluşlara taşımakta, bu da iş dünyasının sınır ötesi süreçler için kapasitesini etkilemektedir. ICC Teknik Komiteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanından uzmanlar, bilgi ve deneyimlerini ICC politika oluşturma sürecine getiriyor.

İş için kurallar geliştirmek

ICC, ticareti kolaylaştırmaya ve adil uygulamayı yaymaya hevesli kurallar, tüzükler ve ilkeler geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Bunların örnekleri aşağıdaki gibidir:

Tedarik Zinciri Finans Tekniklerinin Standart Açıklamaları:Bankalar ve diğer kuruluşlar tarafından günlük hayatta gerçekleştirilen iş süreçlerindeki risklerin yönetilmesi, finanse edilmesi ve azaltılması için mevcut tedarik zinciri finans piyasasının terminolojisini uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

ICC Incoterms Kuralları: Satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlamak için her gün binlerce sözleşmede kullanılan standart uluslararası ticaret terimleri. Deyimler her on yılda bir yayınlanır. 2019 yılının son çeyreği itibari ile Incoterms 2020 kuralları yürürlüğe girmiştir. İngilizce-Türkçe baskısı birebir sürede Türkçe olarak hazırlanmış ve Türk iş dünyasının beğenisine sunulmuştur.

ICC Model Anlaşmaları:Başta büyük hukuk departmanları olmak üzere ülkeler arası işletmeleri karşılayamayan küçük ve orta ölçekli şirketler için uluslararası ticareti kolaylaştıran sözleşmelerdir.

Birleşik ICC Reklam ve Pazarlama Bağlantısı Uygulama Kuralları:Pazarlama uygulamalarını takip eden ulusal özdenetim sistemleri için küresel bir temel sağlar.

Politika Savunuculuğu ile küresel bir iş perspektifinden katkıda bulunmak

ICC, küresel iş politikası içgörüleri geliştirerek, şirketlerin sınır ötesi ticaret ve yatırım yapma kabiliyetini etkileyen kilit noktalarda giderek iç içe geçen küresel ekonomideki zorluklara yanıt verir.

Bu kilit noktalar arasında “Bankacılık, Çevre ve enerji, Dijital ekonomi, Fikri mülkiyet, Gümrük ve ticaretin kolaylaştırılması, Kurumsal sorumluluk ve yolsuzlukla mücadele, Pazarlama ve reklamcılık, Rekabet politikası, Tahkim, Ticaret hukuku ve uygulamaları, Ticaret ve yatırım politikaları ve Vergilendirme” bulunmaktadır. ICC politika savunuculuğu, genellikle hükümetler arası tartışmayı etkilemek için yıllık raporlarda ICC uzman komiteleri aracılığıyla geliştirilir.

ICC politikasının gücü ve geçerliliği, kapsamlı istişarelerinden, üye şirketlerinden ve ICC küresel ağından gelir. ICC politika önerileri, hem ulusal hükümetlere hem de BM ve Dünya Ticaret Örgütü dahil olmak üzere hükümetler arası kuruluşlara ve G20 gibi forumlara iletilir. Bu öneriler, ICC’den kapsamlı bir iş mutabakatı sağlarken, aynı zamanda küresel bir iş perspektifinden politika tartışmalarına önemli katkılar sağlıyor.

Tahkim Mahkemesi dünya çapındaki sorunları çözüyor

ICC Uluslararası Tahkim Mahkemesi, artan tahkim kuralları ile dünyanın en yetkili tahkim sistemi olarak fiyatlandırılmaktadır. Prestijli tahkim mahkemelerinin ortasında yer alan oluşum, 1923 yılında kuruldu.

Ticaret ve yatırım uyuşmazlıklarının mahkemeye gitmeden daha hızlı ve etkin bir şekilde çözülmesi için çalışan ICC Uluslararası Tahkim Mahkemesi yargılama yöntemini belirliyor. prof. Dr. Ziya Akıncı, ICC Tahkim Mahkemesi’nde Türk üye olarak görev yapmaktadır. Küresel ticareti her alanda olumsuz etkileyen COVID-19 salgın sürecine rağmen Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde 2020 yılında 145 ülkeden 929 farklı tahkim davası görüldü. Türkiye 57 tarafla 12. sırada yer aldı. Ayrıca ülkemizde 9, İstanbul’da 9 ve Ankara’da 1 olmak üzere 9 vaka görüldü.

Bu formda Türkiye, Uluslararası Ticaret Odası Tahkimini en çok kullanan ilk on ülke arasında yer aldı. Eşzamanlı olarak, ICC Uluslararası Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nde, uluslararası ticarette kredi araçlarının kullanımından kaynaklanan sorunlarda ICC Arabuluculuk Kuralları, ICC Uzmanlık Kuralları, ICC Uyuşmazlık Çözüm Komitesi Kuralları ve DOCDEX Uyuşmazlık Çözüm Kuralları’na dayalı olarak çeşitli farklı uyuşmazlık çözüm hizmetleri geliştirilmiştir.

Odalar için küresel bir forum

ICC’nin dünya çapındaki ticaret odaları ağı olan ICC Dünya Odalar Federasyonu (WCF), ICC ile Odalar arasında optimum uygulama etkileşimini ve alışverişini destekler. Odaları ve Oda Birliklerini temsil eden WCF, dünya çapındaki Odalar nezdindeki bağlantıları güçlendirerek Odaların performanslarını ve üyelerine sundukları hizmetleri geliştirmelerini ve yeni eserler ortaya çıkarmalarını sağlar.

Ticaret profesyonelleri için üst düzey eğitimler verilmektedir.

Dünyanın her yerinden iş profesyonelleri için çok çeşitli çevrimiçi kurslar ve sertifika programları sunan dijital bir platform olan ICC Academy, 2015 yılında Singapur Uluslararası Girişimi ile işbirliği içinde başlatıldı. Küresel ticaret ve ticaret finansmanının temel alanlarını kapsayan eğitimler, ICC’nin teknik ve uygulama uzmanlarından oluşan ekibi tarafından hazırlanmaktadır. ICC Akademi’nin faaliyetleri, dünyanın birçok yerinde ICC merkez ve ulusal komiteleri tarafından düzenlenen sınır ötesi ticari süreçler, uluslararası bankacılık ve uyuşmazlık çözümü konularında eğitim seminerleri ve konferanslarını tamamlayıcı niteliktedir.

Türkiye’den bir kazanan: ICC Girişimcilik Merkezi

ICC Girişimcilik Merkezi (CoE), yeni nesil girişimcileri hazırlamak ve harekete geçirmek için öncü bir girişimdir. Yaratıcılık geliştirme programlarından ağ oluşturma fırsatlarına kadar, Girişimcilik Merkezi yerel girişimcilere fikirlerini hayata geçirmeleri için araçlar, kaynaklar ve çözümler sunar. ICC’nin küresel ağının gücünden yararlanan Girişimcilik Merkezi, küresel eğitim, sanal mentorluk ve koçluk sağlamak için girişimcileri dünyanın dört bir yanından uzmanlarla bir araya getirir. Girişimcilik Merkezi; Ticaret odaları, işletmeler, akademik kurumlar, hükümetler arası kuruluşlar ve ICC’nin Bilgi Analizi Departmanının uzmanlığından, bilgisinden ve takviyesinden yararlanır. ICC Girişimcilik Merkezi’nin ilk Bölge Ofisi 24 Şubat 2020’de İstanbul’da açıldı.

kurucasileajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu